Spor Branşları

Kürek

Kürek

Kürek branşı, kürek kullanarak tekne yarışı yapma sporudur. Kürek sporu iki disipline ayrılır: kürek çekme ve süpürme küreği. Kürek çekmede her bir kürekçi her iki elinde birer tane olmak üzere iki kürek tutarken, süpürme kürek çekmede her bir kürekçi her iki eliyle bir kürek tutar. Sporcuların yarışabileceği, tek kişi tarafından kullanılan tek küreklilerden sekiz kürekçi ve bir dümenciden oluşan ve sekizler olarak adlandırılan teknelere kadar çeşitli tekne sınıfları vardır. Çok çeşitli parkur türleri ve yarış formatları vardır, ancak elit ve şampiyona düzeyindeki yarışların çoğu 2 kilometre (1,2 mil) uzunluğundaki sakin su parkurlarında şamandıralar kullanılarak işaretlenmiş birkaç şeritle gerçekleştirilir.

Rekabetçi bir spor olarak modern kürek sporu, profesyonel kürekçilerin İngiltere'nin Londra kentindeki Thames Nehri üzerinde yarışlar (regattas) düzenlediği 17. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır. Genellikle ödüller Londra Loncaları ve Livery Şirketleri tarafından veriliyordu. Amatör yarışlar 18. yüzyılın sonlarına doğru İngiliz devlet okullarında ''tekne kulüplerinin'' kurulmasıyla başlamıştır. Benzer şekilde, on dokuzuncu yüzyılın başlarında Oxford ve Cambridge'deki kolejlerde de kulüpler kuruldu. Aynı zamanda İngiltere, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde de halka açık kürek kulüpleri kurulmaya başlandı. İlk Amerikan kolej kürek kulübü 1843 yılında Yale College'da kurulmuştur.

Kürek sporu en eski Olimpiyat sporlarından biridir. Her ne kadar 1896 oyunlarının programında yer alsa da, kötü hava koşulları nedeniyle yarışlar yapılmamıştır. 1900 Yaz Olimpiyatlarından bu yana erkek kürekçiler yarışmaktadır. Kadınlar için kürek sporu 1976 yılında Olimpiyat programına eklenmiştir. Günümüzde Olimpiyatlarda yarışan on dört tekne sınıfı bulunmaktadır. Buna ek olarak, sporun organizasyon organı olan Dünya Kürek Federasyonu her yıl yirmi iki tekne sınıfı ile Dünya Kürek Şampiyonası düzenlemektedir.

Kürek çekerken, sporcu teknede kıç tarafa bakacak şekilde oturur ve tekneyi ileri (pruvaya doğru) itmek için kürek kilitleriyle yerinde tutulan kürekleri kullanır. Kürek vuruşu iki temel referans noktası ile karakterize edilebilir. Kürek bıçağının suya yerleştirilmesi olan yakalama ve kürekçinin kürek bıçağını sudan çıkardığı bitiş veya bırakma olarak da bilinen çıkarma. Kürek palası yakalama sırasında suya yerleştirildikten sonra kürekçi küreğe basınç uygulayarak tekneyi ileri doğru kaldırır ve buna vuruşun sürüş aşaması denir. Kürekçi küreği sudan çıkardıktan sonra, kürekçinin vücudunu bir sonraki vuruş için hazırlayan toparlanma aşaması başlar.

Antrenoryum'da kürek branşı ve teknikleri ile ilgili daha birçok bilgiye vakıf olabilirsin.