Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
15 Eylül 2022

HIIT Nedir?


Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Egzersiz olarak adlandırılır.

Fitness uzmanı ve ünlü antrenör Rob Sulaver ''Tüm egzersizler kalori yakarak yağ yakmaya yardımcı olur'' diyor. Ancak, ''Daha yoğun egzersiz daha fazla yağ yakar'' diye ekliyor. HIIT'in bu kadar popüler olmasının sebeplerinden biri de bu.

Sulaver: ''HIIT, diğer egzersiz programlarıyla karşılaştırıldığında kısa sürede yüksek verim sağlayan etkili bir yoldur. Vücut ağırlığı çalışmasını (örneğin şınav) içeren, kettlebell, sağlık topları veya dambıl gibi ilave ağırlık içeren HIIT rutinleri, kalp atış hızınızı yükseltir ve kuvvetinizi artırır. HIIT birden fazla cephede etkilidir. Dayanıklılığınızı artırır ve güç gelişiminizi hızlandırır.'' diyor.

Bu yoğunluk seviyesine alışmak biraz zaman alabilir. Yeterince sıkı çalışıp çalışmadığınızı ölçmeye yardımcı olmak için, 1'den 10'a kadar efor seviyelerini tanımlayan algılanan efor oranı (RPE Ölçeği) kullanılır. 10 tamamen duvara toslamayı , sahip olduğunuz her şeyi vermeyi ifade eder. Kişisel antrenör ve egzersiz fizyoloğu Cohen der ki ''Bir HIIT seansı sırasındaki çalışma aralıkları maksimuma yakın olmalıdır (örneğin 9)''.

Fikir şu: daha çok çalışmak = daha yüksek oksijen alımı = daha fazla kalori yakmak.

HIIT, egzersiz sonrası oksijen tüketimi sayesinde egzersiz sırasında ve sonrasında daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olacaktır. Çalışmalar göstermiştir ki HIIT, metabolizma hızınızı artırır ve seans bittikten sonra bile yağ yakmaya devam edersiniz.

Her set arasındaki dinlenme süreleri antrenmanın önemli bir parçasıdır. Dinlenme önemsenmeli ve yeterli zaman ayrılmalıdır. Bir sonraki sete geçmeden önce toparlanmak çok önemlidir ve bunun nedeni ise vücudunuzu çok farklı iki durum arasında tekrar tekrar alışmaya zorlamak, kardiyovasküler sisteme büyük fayda sağlar. Cohen bu durumu ''Vücut anaerobik (yüksek yoğunluklu) dönemden HIIT'deki düşük yoğunluklu toparlanma dönemine uyum sağlamaya çalıştığında, bu iş yükü yüksek kalori harcamasına neden olur. Bu durum yağ kaybına yol açabilir'' diye açıklıyor.

Yeni başlayanlar için:

1:2 iş / dinlenme oranıdır. Yani temel olarak seçilen bir aktivitede 30, 60 veya 90 saniye boyunca çalışıyorsanız , iki kat daha uzun süre dinlenin ve ardından bir sonraki sete başlayın (ilerledikçe 1:1 oranına geçebilirsiniz).

Sulaver, ''Bu sınırlar içinde olasılıklar sonsuzdur'' diyor.

İBRAHİM ATAKAN ALKAN
HIIT Nedir?