Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
08 Eylül 2023

Çocuklarda Protein Tozu Kullanımı


Peynir altı suyu (Whey) proteini nedir?

Whey proteini, peynir yapılırken sütün lorlardan ayrılan sulu kısmı olan peynir altı suyundan elde edilir. Günümüzde peynir altı suyu birçok gıda ürününde katma değerli bir bileşen olarak kabul edilmektedir. Whey proteini bebek mamalarında, sporcu beslenmesine yönelik yiyecek ve içeceklerde ve diğer gıda ürünlerinde katma değerli bir bileşen olarak kabul edilir. Whey proteini, 20 amino asidin ve 9 esansiyel amino asidin tamamını içerir. Whey proteini, genellikle kas kuvvetini ve kas kütlesini artırma amacıyla kullanılır.

Whey Protein Faydaları

Whey proteini, benzersiz fizyolojik ve fonksiyonel özelliklere sahip çeşitli biyoaktif bileşiklerin kaynağı olarak kabul edilir. Bu durum, gıda endüstrisine fonksiyonel gıdalar veya potansiyel sağlık yararları olan gıdalar geliştirme fırsatı sağlar. Whey proteinindeki biyoaktif bileşenler, diğer faydalarının yanı sıra, bağışıklık sistemini ve kemik sağlığını iyileştirebilen, antioksidan aktiviteyi artırabilen, kanseri ve kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olan ve egzersiz yapanlarda performansı artıran antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir.

Çocuk Gelişimi ve Protein

Proteinler vücudun her hücresinde bulunur ve çocuğun gelişiminde önemli bir rol oynar. Protein alımı çocuklar için çok önemlidir çünkü protein kas, deri ve kemik gibi dokuların inşasının hammaddesidir. Çocuk gelişimi için protein önemlidir çünkü proteinler vücudun hastalıklardan korunmasına ve çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olan antikorların önemli bir parçasıdır. Çocukların beslenme gereksinimlerini sağlamak özellikle önemlidir çünkü çocukluk hızlı bir büyüme dönemidir.

Whey Protein Çocuklar İçin Uygun mu?

Bu sorunun kısa cevabı evet. Peynir altı suyu proteini, süt ürünleri veya laktoz intoleransı olmayan çoğu çocuğun zaten güvendiği bir protein kaynağı olan inek sütünden gelir. Örneğin sütün yüzde 80'i kazein proteininden, geri kalan yüzde 20'si ise peynir altı suyundan oluşur. Aslında whey proteini birçok bebek mamasının ortak bir bileşenidir, faydalı içeriği ve güvenliği nedeniyle bu bebek mamalarında kullanılır. Ancak çocuğunuzun süt alerjisi veya laktoz intoleransı varsa, peynir altı suyu proteini tüketmek riskli olabilir.

Özet

Whey protein kullanımı bebekler, çocuklar ve ergenler için uygundur. Bebek mamasında bile whey proteini vardır ve bugüne kadar bu konuda yapılmış herhangi bir olumsuz araştırma yoktur. Özellikle okul döneminde çocuklar çok yoğun bir süreçten geçiyorlar ve bazen düzenli beslenme konusunda zaman sorunu yaşıyorlar. Genç sporcular okul, antrenman ve müsabaka üçgeni arasında sıkışıp kalabiliyor.

Günlük protein ihtiyacı besinlerden karşılanamadığında, whey protein kullanımı çocuklara uygun doğal protein kaynakları arasında rahatlıkla yer alabilir. Günlük protein ihtiyacını 0.8-2.2 gram/kg olarak düşünebiliriz. Yoğun egzersiz yapan çocukların veya yoğun antrenman, müsabaka döneminde olan çocukların günlük protein ihtiyacı 1.3-2.2 gram/kg arasında olabilir. Az aktif veya hiç aktif olmayan çocukların günlük protein ihtiyacı 0.8-1.3 gram/kg arasında olabilir. Buradaki belirleyici unsur yoğunluktur.

Çocuklarda protein tozu kullanımı konusunu güvenli çocuk beslenmesi açısından ele aldığımız bu blog yazımızda, özellikle ebeveynleri ve çocuklarla çalışan antrenörleri bilgilendirmeyi amaçladık. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Çocuklarda Protein Tozu Kullanımı