Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
01 Eylül 2022

Foam Roller Nedir ve Ne İşe Yarar?


Fizik tedavi uzmanı Mike Clark, atletik performansı ve fizik tedavi yöntemlerini Foam Roller ile birleştirerek ''self myofascial release'' olarak adlandırılan bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem, kişinin kendi kendine masaj yapmasını tanımlar. Bir Foam Roller ile vücut ağırlığınızı kullanıp gerekli noktalara baskı uygulayarak kendi kendinize akupresür uygulaması yapabilirsiniz.

Foam Roller'ın etkileri üzerine 2015 yılında yapılan bir araştırma, Foam Roller'ın kas performansını olumsuz etkilemeden eklem hareket açıklığını artırmada kısa vadeli etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Aynı araştırma sonuçları, Foam Roller'ın gecikmiş kas ağrılarını hafifletici bir etkisi olduğu yönünde de bizlere bilgi vermektedir.

2016 yılında yapılan bir başka araştırmada, aktif yetişkinlerde Hamstring kasına uygulanan Foam Roller'ın esnekliğe etkileri araştırılmıştır. Foam Roller çalışmalarından elde edilen veriler, Hamstring esnekliğinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış göstermemiştir.

2019 yılında yapılan bir araştırma, Foam Roller'ın performansa ve toparlanmaya olan etkisinin oldukça az olduğunu göstermiş fakat bazı durumlarda az da olsa etkili olabileceğini göstermiştir. Örnek: sprint performansını ve esnekliği artırmak, kas ağrısı hissini azaltmak.

Michael Boyle, ''Yeni: Sporda Fonksiyonel Antrenman'' adlı kitabında Foam Roller ile ilgili şunları söylemiştir:

''Foam Roller egzersizden önce uygulandığında kas gerginliğini azaltır ve daha iyi bir ısınma için aşama sağlar. Egzersiz sonrası kullanıldığında toparlanmaya yardımcı olabilir.''

Sonuç Olarak: Foam Roller, kasların eklem hareket açıklığını artırmak ve gecikmiş kas ağrısını azaltma adına etkili olabilir. Ancak atletik performans ve rekreasyonel sporcuların performansı konusundaki etkileri yeterli kanıta sahip değildir!
İBRAHİM ATAKAN ALKAN
Foam Roller Nedir ve Ne İşe Yarar?