Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
20 Mayıs 2023

Dövüşçüler Maçlardan Hemen Önce Nasıl Kilo Veriyor?


Dövüşçülerin hayatlarının en önemli maçlarından sadece saatler önce nasıl inanılmaz miktarlarda kilo verdiklerini hiç merak ettiniz mi? Önde gelen bir performans beslenme uzmanı olan Dr. James Morehen, elit dövüşçüler tarafından sergilenen görünüşte imkansız kilo kaybının ardındaki sırları paylaşıyor.

Morehen, hem antrenörlerin hem de ağırlık gerektiren sporlarla uğraşan sporcuların duyması gereken altın değerinde tavsiyeler veriyor. Bu sporlarla uğraşan tüm sporcuların dikkat etmesi gereken, bilimsel olarak desteklenen harika öneriler sunmaya devam ediyor.

Her şeyden önce, bazı sporcular neden kilo verir? Morehen, bunun bazı avantajları beraberinde getirdiğini söyledi. Özellikle uzun boylu dövüşçülerin, potansiyel olarak daha küçük rakiplere karşı bir ağırlık sınıfında rekabet etmelerine izin verdiğine inandıklarını belirtti.

Morehen, ''Kesinlikle daha uzun boylu olan ve boylarına göre olmaları gerekenin altında bir kiloya sahip olan dövüşçüler için, kilo vermenin ringde bir avantaj sağlayabileceğini düşünüyorlar'' dedi.

Bununla birlikte, dövüşçü çok hızlı bir şekilde çok fazla kilo vermeye çalışırsa veya kötü bir şekilde denetlenirse tehlikeli olabilir. Hatta atletik kariyerleri sırasında kilo verenlerin daha sonraki yaşamlarında daha hızlı kilo aldıklarına dair yeni kanıtlar ortaya çıkmaktadır. Bunun elbette uzun vadede daha büyük sağlık sonuçları olabilir.

Potansiyel risklere rağmen, kilo vermek hala yaygındır ve dövüş dünyasında, dövüş kampının son yedi günü muhtemelen diyete bakmak söz konusu olduğunda en ilginç olanıdır. Sıkı çalışmanın çoğu bundan önceki haftalarda yapılsa ve sporcu muhtemelen dövüş kilosuna yakın olsa da son günler bir dövüş için tartılmak söz konusu olduğunda ya yap ya da bırak anlamına gelir.

Morehen'e göre araştırmalar, bir maçtan önceki son 72 saat içinde dövüşçülerin vücut ağırlıklarının %5'ini güvenle kaybedebileceklerini gösteriyor. Ağır siklet boks kategorisi 200 lbs'den (90,71 kg) başlar ve bu, bir ağır sikletin bir dövüşten önceki üç gün içinde güvenli bir şekilde 10 lbs'den (4,54 kg) fazla kaybedebileceği anlamına gelir. Ancak bu kadar büyük dalgalanmalarla, bunu nasıl güvenli bir şekilde yapabilirsiniz?

Morehen bunun nasıl mümkün olabileceğine dair araştırmaya dayalı bazı mükemmel bilgiler sunuyor.

İlk olarak, dövüşçüler 'bağırsak içeriklerini manipüle etmek' isteyebilir, bu da yedikleri yiyeceklerden kurtulmak için bir süre tuvalette oturacaklarını söylemenin kibar bir yoludur. Bunu etkili bir şekilde yapmak için lif alımının azaltılması ve yüksek GI (glisemik indeks) karbonhidratların tüketilmesi önerilir. Glisemik indeks, karbonhidratların kan şekerinizin ne kadar hızlı yükselmesine neden olduğunun bir ölçüsüdür ve kan şekerinde keskin bir yükselmeye neden olan gıdalara daha yüksek puanlar verilir.

Pratik bir öneri, sporcunun fırında patateste bulunan 50 g karbonhidratı yemek yerine 50 g karbonhidrat içeren şekerli bir içecek tüketmesi olabilir. Bu durumda sporcu aynı miktarda karbonhidrat almış olur, ancak vücut sıvı içeceği katı kumpirden daha hızlı atar. Bu tekniği kullanarak bir günde %1-2 oranında vücut ağırlığı kaybetmek mümkündür.

Sporcu için karbonhidrat alımını manipüle etmek de teraziyi kendi lehlerine çevirmek için faydalı bir yol olabilir. Basitçe söylemek gerekirse, vücut karbonhidratları kasta glikojen şeklinde depolar. Bu glikojen depolanmak üzere kastaki suya bağlanır ve bu su ve glikojen kombinasyonu ağır olabilir. Bu nedenle, karbonhidrat alımını azaltarak kas glikojen seviyelerini düşürmek, son birkaç gramı kaybetmek isteyenlere de yardımcı olabilir.

quot;Warrington'daki bazı rugby oyuncularım, bir maçta hiç düşünmeden yaklaşık 2,5 kg kaybederlerdi. Ama asla zorla susuz bırakıldıklarını söylemezdim, bu sadece rugby oynamanın bir parçasıydı,quot; diyor Morehen.

Bir dövüşün sabahında, sporcu uyanabilir ve yine de biraz daha fazla kilo vermesi gerekebilir ve bu geleneksel olarak kendilerini kasıtlı olarak küçük bir dereceye kadar susuz bırakarak yapılır. Buşekilde vücut ağırlığının% 2-3'ünü kaybetmek makuldür. Bunu bir bağlama oturtmak gerekirse, profesyonel rugby oyuncuları bir maçta kolayca 2,5 kg su kaybedebilir. Yani vücut ağırlığında %2-3'lük bir azalma vücut üzerinde büyük bir stres yaratmaz.

Morehen, İngiliz süper orta sıklet Rocky Fielding'in dünya şampiyonluğu maçına hazırlanırken son 72 saatte 4 kilo verdiğini ve maç sabahı hala son 1 kiloyu vermesi gerektiğini örnek veriyor. Tartıya çıkmaya hazır olduğundan emin olmak için üzerinde baskı vardı. 1 kilo vermek için 30 derece sıcakta eşofman giyerek 15 dakikalık bir koşu yaptı. Bu sayede son 1 kiloyu da verdi ve Rocky'nin dünya şampiyonluğunu kazanmasına yardımcı oldu.Dövüşçüler Maçlardan Hemen Önce Nasıl Kilo Veriyor?