Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
10 Nisan 2023

Spor Psikolojisi Nasıl Çalışır?


Çoğu insan zihinsel olarak spora hazır olmanın önemi konusunda hemfikirdir. Herkes kendine güvenen veya zorlu durumlarla anında başa çıkabilecek donanıma sahip olarak doğmaz, ancak zihinsel becerilerle ilgili harika olan şey, tıpkı fiziksel becerilerinizi eğittiğiniz gibi onları da eğitebilmenizdir.

Bu olumlu zihniyet değişikliklerini yapmak zaman, sabır ve tutarlılık gerektirir ve zihniyet eğitimi, gençler ve usta düzeyindeki yarışmacılar da dahil olmak üzere her seviyedeki sporcu tarafından yapılabilir ve öğrenilebilir.

Hedefinize veya sporcu ya da antrenörün neyi başarmak istediğine bağlı olarak, spor psikolojisi bir sporcu veya takım ile onların zihinsel antrenörü veya spor psikoloğu arasında gerçekleşir.

Belirli bir hedefe ulaşmak için mücadele eden sporcular bazen bir noktada tıkandıklarını ve branşlarında sınırlarına ulaştıklarını hissedebilirler. Bu tür bir sorunla karşı karşıya kalan sporcularda sonuç yerine teknik gibi başka bir şeye odaklanmaya çalışmak iyi sonuçlar verecektir. Böylece daha kolay motivasyon sağlayabilir ve sadece zihniyetlerini ve odaklandıkları şeyi değiştirerek kendilerini otomatik olarak rutinlerinden çıkarabilirler.

Büyük salonlarda ya da deplasmanda maç yapmak zorunda kaldıklarında sporcuların donup kalması da oldukça yaygın bir durumdur. Sporcular bazen hava durumu veya düşmanca bir ortam gibi kontrol edilemeyen şeylere odaklanma eğiliminde olabiliyor ve bu da onları kendi kendilerini yok etme ve olumsuzluk yoluna sürükleyebiliyor. Odaklarını kontrol edebilecekleri şeylere kaydırmak, kontrol edemeyecekleri şeylere değil, kontrol edebilecekleri şeylere odaklandıklarını bilmek onlara çok daha fazla değer katar ve özgüvenlerini artırır.

Anksiyete, giderek daha fazla sporcuyu etkiliyor gibi görünen bir başka unsurdur ya da belki de daha fazla sporcu ruh sağlığı sorunlarını rahatça tartışmaya başlamıştır ancak kaygının sporcular için zayıflatıcı olabileceğine şüphe yok ve bununla mücadele edenler, streslerinin üstesinden gelmek ve başa çıkmak için bir spor psikoloğu ile zihinsel beceri eğitiminden kesinlikle faydalanabilirler. Bazen bu, bir kaldırış denemesinden, bir yarışa başlamadan veya sahaya adım atmadan önce nefes alma teknikleri üzerinde çalışmak kadar basit olabilir. Oyun öncesi rutinler, görselleştirme ve meditasyon gibi zihinsel beceri tekniklerinin tümü kaygıyı azaltmaya katkıda bulunabilir.

Öğrendiğiniz becerileri spor dışındaki hayatınızda da uygulayabilirsiniz, ancak değişimin zaman aldığını ve bir spor psikoloğu ile bir seanstan sonra mucizevi bir şekilde daha iyi hale gelmeyeceğinizi unutmamak önemlidir. Otomatik hale gelene kadar bu beceriler üzerinde çalışmaya devam etmeniz gerekir.Spor Psikolojisi Nasıl Çalışır?