Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
20 Mart 2023

Canlı Spor Etkinliklerine Katılmak Refah Düzeyini Arttırıyor Mu?


Yeni bir bilimsel araştırma, canlı spor etkinliklerine katılmanın refah düzeyini artırdığını ve yalnızlık hissini azalttığını ortaya koydu.

Frontiers in Public Health dergisinde yayınlanan araştırma, her türlü canlı spor etkinliğine katılmanın faydalarını inceleyen ilk büyük ölçekli çalışma olma özelliğini taşıyor.

Anglia Ruskin Üniversitesi Psikoloji ve Spor Bilimleri Fakültesi'nden akademisyenler tarafından yürütülen çalışmada, İngiliz Hükümeti Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı tarafından yaptırılan Taking Part Survey'e katılan İngiltere'de yaşayan 16-85 yaş arası 7.209 yetişkinden elde edilen veriler kullanılmıştır.

Araştırma, canlı spor etkinliklerine katılmanın kişisel refahın iki önemli ölçütü olan ''yaşam memnuniyeti'' ve ''yaşamın değerli olduğu'' hissinde daha yüksek skorlara ve daha düşük yalnızlık seviyelerine yol açtığını ortaya koymuştur.

Bu sonuçlar, daha önceki çalışmaların daha yüksek yaşam memnuniyeti puanlarının daha az yaşamı sınırlayan durum ve daha iyi fiziksel sağlık, başarılı yaşlanma ve daha düşük ölüm oranları ile ilişkili olduğunu göstermesi açısından önemlidir.

Yeni çalışma ayrıca, canlı spor etkinliklerine katılmanın insanların ''yaşamın değerli olduğu'' hissinde bir artışa yol açtığını ve bu artışın boyutunun iş bulma ile karşılaştırılabilir olduğunu ortaya koymuştur.

Halihazırda birçok girişim spora fiziksel katılımın faydalarını teşvik etmektedir, ancak araştırmacılar canlı spor etkinliklerini izlemenin de refahı artırmak ve yalnızlığı azaltmak için erişilebilir ve etkili bir halk sağlığı aracı sunabileceğine inanmaktadır.

Anglia Ruskin Üniversitesi (ARU) Psikoloji ve Spor Bilimleri Fakültesi Başkanı Dr. Helen Keyes konuyla ilgili olarak şunları söyledi ''Önceki araştırmalar belirli spor dallarına ya da Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversite öğrencileri gibi küçük nüfus örneklerine odaklanmıştır. Bizim çalışmamız, yetişkin nüfus genelinde herhangi bir spor etkinliğine katılmanın faydalarını inceleyen ilk çalışmadır ve bu nedenle bulgularımız, belirli gruplar için indirimli bilet fiyatları sunmak gibi gelecekteki halk sağlığı stratejilerini şekillendirmek için yararlı olabilir. Anket kapsamındaki canlı etkinlikler, köy spor takımlarını izlemek gibi ücretsiz amatör etkinliklerden Premier Lig futbol maçlarına kadar uzanıyordu. Dolayısıyla, bu faydaların elit düzeydeki sporlar için daha belirgin olup olmadığını ya da belirli bir takımı desteklemekle daha yakından bağlantılı olup olmadığını görmek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte, her türden canlı spor izlemenin sosyal etkileşim için birçok fırsat sağladığını ve bunun grup kimliği ve aidiyetinin oluşmasına yardımcı olduğunu, bunun da yalnızlığı azalttığını ve refah düzeylerini artırdığını biliyoruz.''Canlı Spor Etkinliklerine Katılmak Refah Düzeyini Arttırıyor Mu?