Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
10 Mart 2023

Boş Tribünlerin Erkek ve Kadın Sporcular Üzerindeki Etkileri


Seyirci olmayınca erkekler daha yavaş, kadınlar daha hızlı mı koşuyor? Yeni bir araştırmaya göre, koronavirüs pandemisi sırasında seyirci eksikliği, 2020 Biatlon Dünya Kupası'nda sporcuların performansı üzerinde gözle görülür bir etki yaratmış gibi görünüyor. Yeni analize göre, seyirciler varken kadınlar atış gibi karmaşık görevlerde daha iyi performans gösterirken, erkeklerde ise durum tam tersiydi.

Sosyal kolaylaştırma teorisi, bir kişinin performansının diğer insanların onu izlemesi durumunda etkilendiğini belirtir. Sadece bir izleyicinin varlığı, özellikle dayanıklılık gerektiren basit görevlerin performansını artırır. MLU Spor Bilimleri Enstitüsü'nden Amelie Heinrich, ''Çalışmalar şimdiye kadar nispeten netti, ancak daha karmaşık koordinatif görevler söz konusu olduğunda sonuçlar daha heterojen'' diyor. Genel olarak, seyirci olduğunda performansın düşme eğiliminde olduğu varsayılır.

Heinrich, Almanya'nın genç biatlon takımına koçluk yapan bir spor psikolojisi uzmanı. Yeni çalışmasında, sporda koronavirüsün neden olduğu özel durumdan yararlandı. Heinrich, ''Pandemi, gerçek dünyadaki deneysel koşulların dışında bir izleyicinin etkisini incelemek için eşsiz bir fırsat sunuyor'' diyor. Erkek ve kadın biatletlerin 2018/2019 sezonundaki koşu sürelerini ve atış başarılarını, 2020 sezonundaki sprint ve toplu start etkinliklerindeki performanslarıyla karşılaştırdı. Heinrich, ''Erkeklerin sonuçları beklendiği gibiydi: seyirci varken daha hızlı koştular, ancak atışta daha kötü performans gösterdiler'' diyor. Kros kayağı esas olarak dayanıklılık gerektirirken, atıcılık koordinatif bir görevdir. ''İlginç bir şekilde, kadınlar için durum tam tersiydi.'' Seyircilerin varlığında daha yavaş koştular, ancak ortalama olarak atışlarını yapmaları bir saniye daha az sürdü ve en azından sprintte puanlama performansları yüzde beş daha yüksekti. Araştırmacılar sonuçların sadece sporcuların performansındaki dalgalanmadan kaynaklanmadığına inanıyor. Çalışma, 83 (sprint) ve 34 (toplu start) Dünya Kupası biatleti ile iyi bir kanıt temeline sahipti ve aynı eğilim her iki disiplin için de gösterildi.

MLU'da spor psikolojisi bölüm başkanı olan Profesör Oliver Stoll, ''Bildiğimiz kadarıyla ilk kez bir çalışma, seyircinin erkekler ve kadınlar üzerinde farklı bir etkisi olduğunu gösterebildi'' diyor. Konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmaların çoğu çoğunlukla erkeklerle gerçekleştirilmiştir. Heinrich, ''Çalışmamız sosyal kolaylaştırma teorisinin genellenebilirliği konusunda soru işaretleri yaratıyor ve kadınlarla erkekler arasında daha önce bilinmeyen bir fark olabileceğini gösteriyor'' diyor. Heinrich, bu durumun hem dayanıklılık hem de koordinasyonla ilgili unsurları içeren diğer sporlar için yapılacak çalışmalarda daha ayrıntılı bir şekilde araştırılması gerektiğini söylüyor.

Araştırmacılar şu ana kadar, izleyicilere yanıt olarak cinsiyete özgü olası performans farklılıklarının ya da eksikliğinin nedenleri hakkında sadece spekülasyon yapabiliyor. Heinrich, ''Cinsiyete özgü stereotiplerin bir rol oynaması mümkündür'' diyor. Örneğin, erkeklerin fiziksel olarak daha güçlü olduğu düşünülür ve bu seyircilerin varlığıyla pekiştirilebilecek bir klişe. Bazı çalışmalar da kadınların geri bildirime daha hassas tepki verdiğini gösteriyor. Heinrich'e göre her halükarda bulgular, cinsiyetin psikolojik çalışmalarda olası bir etki faktörü olarak dikkate alınması gerektiğini bir kez daha gösteriyor.Boş Tribünlerin Erkek ve Kadın Sporcular Üzerindeki Etkileri