Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
20 Şubat 2023

Yüzücülerin Kickstart Tekniği


Tsukuba Üniversitesi Sağlık ve Spor Bilimleri Fakültesi'nden araştırmacılar, yüzücülerin yarışa başlarken kullandıkları ''kick-start'' tekniğini analiz etti. Ekip, kuvvet ve hız ölçümlerine dayanarak, sporcuların ellerinin başlangıç platformunun ön tarafına uyguladığı hem dikey hem de yatay kuvvetlerin yüzücülerin uygun formu elde etmelerine yardımcı olduğunu gösterdi. Bu çalışma, yüzücülerin yarışlardaki genel performanslarını artırmalarına yardımcı olabilir.

Son Yaz Olimpiyatlarını izleyenlerin çok iyi bildiği gibi, Altın madalya kazanan bir sporcuyu madalya kazanamayan bir sporcudan ayıran zaman aralığı saniyenin çok küçük bir kısmı olabilir. Aslında yarış, her sporcunun havuza girerken mümkün olan en kısa tepki süresiyle birlikte en yüksek hızı elde etmek için platformu ittiği başlangıç işaretinde, herhangi bir yüzme gerçekleşmeden önce kazanılabilir veya kaybedilebilir. Ancak, ''kick-start'' tekniğinin biyomekaniği yarışın geri kalanı kadar incelenmemiştir. Bir komplikasyon, yüzücünün dört uzvunun da işin içine girmesidir, çünkü aynı anda ayaklarıyla iterken başlangıç platformunun ön kenarını iki elleriyle kavrayabilirler.

Şimdi, Tsukuba Üniversitesi liderliğindeki bir araştırma ekibi bu sorunu ele almak için Japonya Ulusal Şampiyonasına katılmaya hak kazanan sekiz erkek üniversite yüzücüsüyle deneyler yaptı. Ekip, ön ayak ve arka ayak için ayrı kuvvet sensörleri ve her bir el için üç eksenli kuvvet sensörleri kullandı. Ayrıca, her yüzücünün vücuduna hareket yakalama sistemi ile kırk beş yansıtıcı işaretleyici takıldı.

Araştırmacılar, başlangıç bloklarında elleriyle yere karşı önemli bir yatay kuvvet uygulayamayan bir pist sprinterinin aksine, yüzücülerin vücutlarını bloklarda tutmak için ellerini kullandıklarını ve daha sonra bir kick-start gerçekleştirirken ileri doğru ittiklerini buldular.

Kıdemli yazar Profesör Hideki Takagi, ''Kalkış hızını en üst düzeye çıkarmak için başlangıç platformundaki en uygun vücut hareketini anlamak için, eklem torkunu sporcu performansı üzerindeki etkileriyle ilişkili olarak araştırmak gerekir'' diyor.

Buna ek olarak, havadaki sürüklenme suda olduğundan çok daha düşük olduğundan, yüzücüler başlangıç platformundan kalkış anında mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ileri yönde hareket etmeye çalışmalıdır. Bu, platformu itmeyi gerektirir, böylece ortaya çıkan kuvvet onları hem ileri hem de yerçekiminin etkilerine karşı koyacak şekilde yukarı doğru iter. Profesör Takagi, ''Rekabetçi yüzmedeki kick-start tekniği, yerçekimi, kas kasılması ve bunun sonucunda ortaya çıkan eklem torku nedeniyle başlangıç platformuna etki eden bir kuvvet üretir'' diyor.

Genel olarak hem yüzücüler hem de antrenörler, tekme atma sırasında öncelikle omuz eklemi uzatma torku tarafından üretilen eller tarafından uygulanan kuvvetin aslında yataydan çok dikey olarak nasıl hareket ettiğinin daha iyi anlaşılmasından faydalanabilirler.

Finansman: Bu çalışma Japonya Bilimi Geliştirme Derneği tarafından Bilimsel Araştırma Desteği (15H01825) kapsamında desteklenmiştir.Yüzücülerin Kickstart Tekniği