Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
20 Ocak 2023

Sporda Yaralanmaları Önlemek İçin Yeni Bir Yöntem


Tenis gibi bazı sporlarda bilek sıklıkla stres altındadır ve bilekte meydana gelen bir yaralanma sporcunun yarışmasını engelleyebilir. Tsukuba Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bilek sakatlanmalarının erken tespitine yardımcı olmak amacıyla, sporcuların herhangi bir belirti göstermeden önce sakatlanmalara karşı taranmasını sağlayan taşınabilir bir MRI sistemi geliştirdiler.

Sporcular, antrenman ve yarışmaya devam etme becerilerini etkileyebilecek spor yaralanmaları riskine sahiptir. Kıkırdak yırtıkları gibi sakatlanmalarda erken teşhis ve tedavi, sporcuların spor yapmaya devam edebilmeleri için önemlidir çünkü tedavi eksikliği rekabet etme yeteneklerini etkileyebilir. Tüm vücut MR tarayıcıları kıkırdak yaralanmalarını tespit edebilir ve dahası, asemptomatik hastaların MR taramaları yüksek oranda kıkırdak hasarı olduğunu göstermiştir. Bu da demek oluyor ki MR taramaları sporcular farkında bile olmadan yaralanmaları tespit edebilir. Bir sakatlık erken tespit edildiğinde, sakatlık daha sorunlu hale gelmeden tedaviye başlanabilir. Ne yazık ki, büyük ve pahalı olan tüm vücut MR tarayıcısını kullanmak, sağlık hizmetleri ortamları dışında sporcuları taramak için gerçekçi değildir.

Tsukuba Üniversitesi'ndeki araştırma ekibi bu sorunu çözmek için kısa süre önce beyzbol dirseği yaralanmaları için taşınabilir bir MRI sistemi geliştirdi. Profesör Yasuhiko Terada, ''Bu sistem taşınabilir olduğu için, sporcular antrenman sahaları gibi uzak bir yerde hızlı bir şekilde taranabilir'' diyor. ''Böylece bu cihaz, oyuncuların teşhis için hastaneye gitme ihtiyacını ortadan kaldırabilir.''

Şimdi, araştırma ekibi önceki cihazlarını geliştirdi ve özellikle bilek yaralanmalarını teşhis etmek için bir sistem geliştirdi. Geliştirdikleri sistem, yüksek kaliteli görüntüler elde etmek için etkili bir ekranlama yöntemi ve prizsiz bir güç sistemi içeriyor, böylece ticari bir güç kaynağına ihtiyaç duyulmuyor.

Araştırmacılar MRI tarayıcılarını bir tenis okulunda kullanmışlar ve burada 8-18 yaş arası erkek ve kadın tenis oyuncularının bileklerini görüntülemişlerdir. Taranan sporculardan bazılarında kıkırdak hasarı tespit edilmiş olsa da bu sporcularda başka hiçbir sakatlık belirtisi görülmemiştir. Dolayısıyla, bu cihaz sporcular için uygun bir erken tarama aracı sağlayabilir ve daha fazla yaralanma veya hasarı önlemeye yardımcı olabilir.

Profesör Terada, ''Gelecekte ayak bileği veya diz gibi diğer eklemler için de başka cihazlar geliştirilebilir'' diyor. Kullanışlı olması sayesinde, yeni geliştirilen bu cihaz, tüm spor türlerindeki sporcular arasında yaralanmaları önlemek ve tedavi etmek için benzer sistemlerin geliştirilmesine yol açabilir.Sporda Yaralanmaları Önlemek İçin Yeni Bir Yöntem