Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
10 Ocak 2023

Egzersiz Yaparken Terlemek Yeni Kimyasal Maddeler Mi Oluşturuyor?


Yeni bir araştırmaya göre, terleyerek, oflayarak, egzersiz yapan bir kişi, vücudundan beş hareketsiz insan kadar kimyasal madde yayıyor. Ve özellikle, terden gelen amino asitler veya nefesten gelen aseton da dahil olmak üzere bu insan emisyonları, çamaşır suyu temizleyicileriyle kimyasal olarak birleşerek, iç mekan hava kalitesi üzerinde bilinmeyen etkileri olan yeni hava kaynaklı kimyasallar oluşturur.

CIRES araştırma bilimcisi ve Indoor Air'in güncel sayısında yer alan yeni çalışmanın başyazarı Zachary Finewax, ''İnsanlar iç mekan emisyonlarının büyük bir kaynağıdır'' dedi. ''İster vücudumuzdan ister temizlik ürünlerinden kaynaklansın, iç mekan havasındaki kimyasallar öylece yok olmuyor, spor salonları gibi mekanlarda dolaşıyor ve diğer kimyasallarla reaksiyona giriyor.''

CU Boulder ekibi 2018 yılında, haltercilerden ponpon kızlara kadar üniversite öğrencilerinin spor yaptığı bir kampüs tesisi olan Dal Ward Athletic Center'daki bir ağırlık odasını bir dizi hava örnekleme ekipmanıyla donattı. Cihazlar, CU sporcularının antrenmanlarından önce, antrenman sırasında ve sonrasında gerçek zamanlı olarak havadaki bir dizi kimyasalı ölçerek hem ağırlık odasından hem de besleme havasından veri topladı. Ekip, sporcuların vücutlarının egzersiz yaparken, dinlendikleri zamana kıyasla 3-5 kat daha fazla emisyon ürettiğini tespit etti.

''Son teknoloji ürünü ekipmanlarımız kullanılarak, bir spor salonunda ilk kez bu kadar yüksek düzeyde sofistike bir iç mekan hava analizi yapıldı. Sporcuların tam olarak ne kadar ve hangi oranda kimyasal yaydığını görmek için emisyonları gerçek zamanlı olarak yakalayabildik,'' diyor CIRES'te doktora sonrası araştırmacı ve yeni çalışmanın ortak yazarı Demetrios Pagonis.

Birçok spor salonu, terli ekipmanları sterilize etmek için sıklıkla klorlu ağartıcı bazlı ürünler kullanmaktadır. Bu temizlik ürünleri yüzey bakterilerini öldürmeye çalışırken, aynı zamanda terden kaynaklanan emisyonlarla birleşerek yeni bir kimyasal kokteyl oluşturuyor.

Ekip, spor salonu havasında N-kloraldiminler adı verilen ve çamaşır suyunun amino asitlerle reaksiyon ürünü olan bir kimyasal grubu gözlemleyen ilk ekip oldu. Yazarlar bunun, ekipman üzerine püskürtülen çamaşır suyu temizleyicisinden gelen klorun terleyen vücutlardan salınan amino asitlerle tepkimeye girdiği anlamına geldiğini belirtiyor.

Bunun iç mekan hava kalitesi üzerindeki spesifik etkilerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da amonyak ile çamaşır suyunun kimyasal olarak benzer reaksiyon ürünleri insan sağlığına zararlı olabilir.

CIRES Üyesi, CU Boulder'da kimya profesörü ve makalenin sorumlu yazarı Joost de Gouw, ''İnsanlar zamanlarının yaklaşık yüzde 90'ını iç mekanlarda geçirdiğinden, kimyasalların işgal ettiğimiz alanlarda nasıl davrandığını anlamamız kritik önem taşıyor'' dedi. Araştırmacılar bu çalışma için tüm verileri pandemi öncesinde toplamış olsalar da ekip sonuçlarının, özellikle maske kullanılıyorsa, düşük doluluk oranına ve iyi havalandırmaya sahip modern bir spor salonunun egzersiz için hala nispeten güvenli olabileceğini gösterdiğini söylüyor.Egzersiz Yaparken Terlemek Yeni Kimyasal Maddeler Mi Oluşturuyor?