Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
01 Ocak 2023

Kol Hareketleriyle Depar Hızı İlişkisi Abartılıyor Mu?


Southern Methodist University ve West Chester Üniversitesi'nden bir ekibin insan hızıyla ilgili yeni araştırması, kollarını göğüslerinin üzerinde kapatarak kısa deparlar atan atletlerin neredeyse normal kol hareketleriyle depar attıkları zamanki kadar hızlı olduklarını gösteriyor.

Gait Posture dergisinde yayınlanan bulgular, sprint performansı sırasında uzuv senkronizasyonuna ilişkin ek temel bilgiler sunuyor. SMU'nun Lokomotor Performans Laboratuarını yöneten insan hızı uzmanı Peter Weyand, ''Bulgularımız, kol salınımının performansı etkilemek için doğrudan bacak hareketini yönlendirdiği şeklindeki klasik görüşün iyi desteklenmediğini gösteriyor'' dedi.

Araştırmanın ortak yazarları, Uygulamalı Fizyoloji ve Sağlık Bölümü'nde Weyand ile birlikte çalışan doktora öğrencisi Lance C. Brooks, SMU'nun Annette Caldwell Simmons Eğitim ve İnsan Gelişimi Okulu Uygulamalı Fizyoloji ve Sağlık Bölümü'nde Glenn Simmons Uygulamalı Fizyoloji ve Biyomekanik Profesörü olan Weyand ve West Chester Üniversitesi Kinesiyoloji Bölümü'nde doçent olan Kenneth P. Clark Brooks daha önce West Chester Üniversitesi'nde egzersiz bilimi ve biyomekanik alanında yüksek lisansını tamamlarken Clark'ın yanında çalışmıştı.

Çalışma, katılımcıların önce normal kol hareketiyle, ardından da kısıtlı kol hareketiyle 30 metre sprint atma hızlarını inceledi. Çalışma katılımcıları kısıtlı kol hareketiyle depar attıklarında, 30 metrelik depar süreleri ortalama olarak sadece 0,08 saniye yavaşladı ki bu, katılımcıların kollarını hareket ettirirken depar attıklarına kıyasla yüzde 1,6'lık bir farktı.

''İki deneysel koşul arasındaki farkın bu kadar küçük olması bizi şaşırttı. Genellikle kolların bacakların hareketini ve dolayısıyla koşu hızını önemli ölçüde etkilediğine inanılır, ancak durumun böyle olmadığı açıktır'' dedi.

Brooks, ''Sporcular kısıtlı kol salınımıyla depar attıklarında, gövde sallanan bacakları dengelemek için normalden kayda değer ölçüde daha fazla ileri geri döndü'' diye ekledi. ''Bu ekstra gövde rotasyonunun, vücudun öne bakan yönünü ve hız için gereken genel mekaniği korumaya yardımcı olmak için kol salınımını etkili bir şekilde telafi ettiğine inanıyoruz.''

Çalışmanın sonuçları, insan koşucuların vücudun öne dönük yöneliminden uzaklaşmasını önlemek için kol hareketini kullandığını güçlü bir şekilde ortaya koyuyor.

Clark, ''Kol hareketi kısıtlaması sırasında gözlemlediğimiz telafi edici gövde bükme hareketleri, koşucuların istenmeyen bedensel dönüşleri önlemek için en basit ve en doğal strateji olarak kollarını salladıklarını gösteriyor'' dedi.

Ekibin bulguları, rekabetçi sprint yarışlarında sprinterler arasında daha az kol sallama göreceğimiz anlamına mı geliyor? Muhtemelen hayır, zira zamana bağlı yarışmalarda zamana bağlı sonuçlardaki fark genellikle jilet inceliğindedir. Araştırmacılar, Altın ve Bronz madalya arasındaki farkın sadece 0,09 saniye olduğu 2020 Olimpiyatları Erkekler 100 metre finalinin sonuçlarına işaret ediyor.

Çalışmanın bulguları, kol rotasyonunun sprint performansı üzerindeki etkisini daha iyi anlamaya yönelik önemli bir adım. Weyand, ''Neredeyse tüm koşucular öne dönük bir pozisyonu korumak için kollarını sallamayı tercih ediyor'' dedi. ''İnsan hareketi sırasında kol hareketinin neden yapıldığı üzerineyapılan klasik çalışmalar 40 veya daha fazla yıllıktır ve öncelikle yürüyüş ve koşu üzerine odaklanmıştır. Dolayısıyla, performans etkileri büyük ölçüde bilinmiyordu'' dedi.Kol Hareketleriyle Depar Hızı İlişkisi Abartılıyor Mu?