Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
15 Mayıs 2022

Sosyal Açıdan Espor


Sporun en büyük özelliklerinden biri dil, din, ırk fark etmeksizin farklı kültürlerden, farklı hayatlar süren birçok insanı bir araya getirebilme gücüdür. Birçok insanın statüleri ne olursa olsun spora veya takımlarına olan ortak tutkuları nedeniyle hayatları kesişmektedir. Bu açıdan baktığımızda esporun, gerek düzenlenen büyük turnuvalar gerekse oyunların oluşturduğu topluluklar ile sporun birleştirici ve sosyal yönünü güçlü bir şekilde sergilediği görülmektedir.

Basketbolda nasıl Almanya Köln'de bir Final Four organizasyonu düzenleniyorsa, esporda da aynı şekilde büyük organizasyonların belli şehirlerde gerçekleşip, farklı kültürlerden, farklı ülkelerden, farklı kıtalardan insanları bir araya getirdiği göze çarpmaktadır. Bunun yanı sıra birçok oyun şirketinin aralarında espor oyunlarının da bulunduğu yıllık organizasyonlar düzenleyerek ortak tutkusu oyunlar olan toplulukları bir araya getirmektedir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri merkezli Blizzard adlı oyun şirketi her sene BlizzCon ismini verdiği büyük organizasyonlar düzenleyerek, oyunları hakkında yenilikleri duyurmakta ve bu organizasyonları olimpiyatlardaki gibi her sene farklı ülkelerde düzenleyerek hem müthiş bir istihdam sağlamakta hem de normal şartlarda bir araya gelemeyecek birçok insanın tanışıp, sosyalleşmesine vesile olmaktadır. Bu organizasyonlarda espor oyunları mevcut olduğu gibi bunun dışında çeşitli yarışmalarda düzenlenmekte ve katılan herkese hitap edip onları topluluğun bir parçası haline getirmek amaçlanmaktadır. Örneğin bu yarışmalardan birinde katılımcılar favori oyun karakterlerinin giysilerini tasarlamaktadırlar ve bazıları ciddi mühendislik ve aylar süren çalışmalar gerektiren bu elbiselerden en iyileri verilen oylarla seçilmektedir. Bu gibi etkinliklerle birçok farklı kesime hitap edip oyun topluluğunu genişletme stratejileri benimsenmektedir.

Oyun topluluğunun gelişimi açısından bakıldığında son dönemde düzenli olarak gerçekleşen artışın pandemiyle birlikte hızını arttırdığı da görülmektedir. Bu artış sadece bir bölgede değil gerek Latin Amerika'da gerek Orta Doğu'da gerek Afrika'da dünyanın her tarafında görülmektedir. Newzoo adlı oyun dünyasında veri toplayan bir şirketin yaptığı çalışmalar göstermektedir ki 2018 yılında 395 milyon olan espor izleyici rakamı, 2019 yılında 443 milyona, 2020 yılında 495 milyon kişiye ulaşmıştır ve 2023 yılı geldiğinde bu rakamın 646 milyon seviyelerine çıkılacağı öngörülmektedir.

Esporun sosyal anlamda diğer spor branşlarıyla kıyasladığımızda bir avantajı da bulunmaktadır. Bu avantaj ise gerek düzenlenen organizasyonlarda gerekse oyun topluluklarında insanların sürekli bir şekilde ve kolayca iletişime geçebilecekleri sistemlere sahip olmasıdır. Bu konuda ülkemizden bir örnek vermek istiyorum. Espor dünyasında önemli bir şirket olan Riot Games'in Türkiye ve Ortadoğu operasyon ve prodüksiyondan sorumlu espor müdürü Burcu Güzel Fanatik spor gazetesine verdiği bir röportajda bunu ''Espor yayınlarındaki en büyük şansımız izleyicilerimizle olan iletişimimiz ve bunun önemli parçalarından biri de chat. Bu gerçekten hiçbir spor dalında olmayan eşsiz bir deneyim.'' diyerek özetlemektedir.

MUHAMMED YUSUF AYDIN
Sosyal Açıdan Espor