Blog

Blog

Antrenoryum Çünkü Sporu Seviyorum
01 Şubat 2022

Sporun Felsefesini Yapmak


Eskiden bugünkü gibi bilim dalları en ince ayrıntısına kadar bölümlendirilmemişti. Örneğin günümüzde bir doktor insan yüzünü incelerken kulak-burun-boğaz uzmanı veya sadece gözlere bakan biri olabiliyor. Ancak eskiden bilimler felsefeden ayrılmamıştı ve eski filozoflara baktığımızda matematikten, coğrafyadan anlayan birinin aynı zamanda gök bilimleriyle veya tıpla uğraştığını görebiliyordunuz.

İşte felsefe insanın dünyayı, evreni ve kendisini anlamaya çalışmasının bir ürünüdür. Felsefe en basit anlamıyla bilgiyi sevmektir. Felsefe bir şeyin ne olduğunu sorgular. Öyleyse sporun felsefesini yapmakta sporun ne olduğunu sorgulamaktır. Sporun temelinde neyin yattığını ortaya çıkarmaktır.

Sporun felsefesini yapmakta bir nevi sporun varlığından, ne olduğundan yola çıkarak, yine insanın kendisini ve evreni anlamaya, anlamlandırmaya çalışmasıdır.

Spor gelir sağlamak adına yapılan bir iş midir? Yoksa eğlenmek adına oynanan oyunlar mıdır? Spor sağlık için mi vardır? İşte spor bazen bunların biriyken bir başka zamanda diğeridir veya aynı zamanda hepsidir. Ancak kesin olan şey sporun siyaset, ekonomi gibi toplumu oluşturan kurumlardan biri olduğudur. Spor insanın olduğu hemen hemen her şey ile ilişkilidir. Sporda eğitim, hukuk, teknoloji, sanat gibi birçok alanın izlerini görebilirsiniz. Çünkü bütün bunların ortak paydası insandır. Spor insanı insan yapan her şeye tanıklık edebileceğiniz bir olgudur. Sporda iş birliğini de görürsünüz rekabeti de. Sporda kazanmakta vardır kaybetmekte.

Sporun felsefesini yapmak, spora ve dolayısıyla insana dair bilgi üretmeye çalışmaktır. Sporun ne için yapıldığı bu anlamda önem taşır. Spor amatör ruhla yapıldığında amacı kendinde olan bir olgudur. Profesyonel bir gözle bakılan ve çıkar elde etmek amacıyla, sadece para kazanmak için yapılan spor ise bir araç haline gelmiştir.

Spor zevk almak, haz elde etmek için yapılabileceği gibi estetik bir kaygıyla da icra edilebilir. Yaz aylarında sahillerde güzel görünmek adına yapılan sporla, insanın arkadaşlarıyla eğlenmek, güzel vakit geçirmek adına yaptığı spor aynı değildir. Spor insanların bilgi birikimi ve ortak mirasından etkilenen bir olgudur. İnsan düşünen, anlamlandırmaya çalışan ve aktarım yapan bir varlıktır. Sporun olduğu her yerde insanın olduğu gibi insanın olduğu her yerde de düşünmek vardır.

MUHAMMED YUSUF AYDIN
Sporun Felsefesini Yapmak